به دنبال زندگی پر استرس و پر مشغله امروزی که همه ما را درگیر کرده است، عوامل زیادی دامنگیر سلامت ما میشود. این عوامل میتوانند از هر جایی نشات گرفته باشند. همگی ما جمله «استرس سم است» را شنیدهایم. اما کمتر کسی متوجه اثر استرس بر شوره سر است. استرس و شوره سر با هم ارتباط تنگاتنگی دارند و هرچه میزان استرس بیشتر باشد، شوره سر بیشتر شده و همین امر میتواند استرس بیشتر را به دنبال داشته باشد!
در این مقاله از وبسایت فولیکا، تصمیم داریم تا به ارتباط استرس و شوره سر اشاره کنیم و راههای مقابله با آن را پیشنهاد کنیم. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
وقتی استرس دارید چه اتفاقی میافتد؟
زمانی که شما در یک موقعیت استرسزا قرار میگیرید، بدن آن را تشخیص داده و برای مقابله با آن هورمون کورتیزول را ترشح میکند. این هورمون شما را برای مبارزه با موقعیتی که در آن قرار گرفتهاید آماده میسازد. اگر میزان استرس بالا بماند، سطح بالای کورتیزول موجب عوامل زیادی از جمله سردرد، بیخوابی، فشار خون بالا، قند خون بالا، گرفتگیهای شکمی و در نهایت گرفتگی و خستگی عضلانی میشود. به همین دلایل است که باید میزان استرس در کنترل شما قرار بگیرد تا سطح کورتیزول خون شما بالا نرود و به این موارد دچار نشوید.
استرس و شوره سر چه ارتباطی دارند؟
حال شاید این پرسش برای شما پیش آید که آیا استرس میتواند شوره را در پی داشته باشد؟ باید گفت که خوشبختانه استرس به طور مستقیم نمیتواند باعث شوره سر شود. در واقع نوعی باکتری که در سر وجود دارد دلیل اصلی شوره است. گرچه که استرس و شوره سر به هم بی ربط نیستند و تجربه ثابت کرده که به دنبال استرس شوره سر نیز پدید میآید.
یکی از مشکلاتی که به دنبال استرس به وجود میآید، سیستم ایمنی ضعیف است. زمانی که این مشکل بروز پیدا میکند، زمینه برای رشد و تکثیر باکتریها فراهم میشود. ضعف سیستم ایمنی، زمینه ساز بسیاری از مشکلات دیگر نیز میشود. مجموعهای از علائم مرتبط با استرس وجود دارند که میتوانند بروز شوره را بدتر کنند که به آنها اشاره میکنیم:
- گرمای زیاد و عرق
هنگامی که استرس میگیریم، دمای بدن بالا میرود و باعث ترشح عرق میشود. این امر شرایط ایدهالی را برای تکثیر باکتریهای سر فراهم میکند. غدد عرقی سر ارتباط نزدیکی با غدد ترشحی سبوم یا چربی دارند و ترکیبی از چربی و موادی را بر جای میگذارند که باید حذف شوند. - تغییرات هورمونی
باکتریهای موجود در سر، سبوم موجود روی سر شما را میشکنند و باعث پدید آمدن چرخهای در پوست میشوند که پوسته پوست شدن سر را در پی دارد. تولید سبوم سر، توسط هورمونها کنترل میشود. پس زمانی که تنظیم هورمونها به هم میخورد، میتواند موجب افزایش میزان تولید سبوم سر شود. این امر به قارچها این امکان را میدهد که منبع تغذیهای بیشتری داشته باشند که در نهایت منجر به افزایش مقدار پوسته پوسته شدن سر و ایجاد خارش میشود. - خاراندن سر
ممکن است در هنگام استرس، سر خود را بخارانید یا با موهای خود بازی کنید. این امر موجب انتقال آلودگی از دست و انگشتان به سر شما میشود. اگر از قبل به بیماریهایی نظیر اگزما دچار باشید، شوره سر ممکن است در اثر استرس و این امر به شدت بیشتری دچار شود.
چگونه اثر استرس بر شوره سر را از بین ببریم؟
اگر شوره سر شما در اثر استرس به وجود آمده باشد، لازم است تا استرس خود را کنترل کنید و به مرور آن را از بین ببرید. همانطور که گفته شد، استرس و شوره سر به دنبال دیگری پدید میآیند. کاهش سطح استرس به کمک موارد زیادی صورت میگیرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- در روز مقداری پیاده روی کنید.
- تنفس عمیق را فراموش نکنید.
- در هفته چند بار مدیتیشن و یوگا انجام دهید.
- از موسیقی کمک کننده به رفع استرس بهره ببرید.
- رژیم غذایی مناسب داشته باشید.
- از آب دتاکس یا سمزدا استفاده کنید.
- از شامپوهای ضد شوره استفاده کنید.
مثلا میتوانید از شامپو ضد شوره فولیکا مناسب استفاده روزانه استفاده کنید. این شامپو اثر شوره را از بین میبرد و اگر در کنار موارد گفته شده استفاده شود بهترین نتیجه را حاصل میکند.
نتیجه گیری
شوره به صورت معجزهآسا از بین نمیرود و به مقداری زمان و حوصله نیاز دارد. به خصوص اگر از استرس مزمن رنج میبرید، ممکن است پروسه درمان طولانیتر شود.
در این مقاله از بلاگ فولیکا متوجه شدیم که بهترین راه مبارزه با شوره سر ناشی از استرس، از بین بردن منشا آن یعنی استرس است. استرس و شوره سر ارتباط عمیقی دارند و میتوان گفت که هر کدام باعث بروز دیگری میشود. هر چه میزان استرس بالاتر رود، شوره بیشتر شده و هرچه شوره بیشتر شود، استرس نیز افزایش مییابد. با کمک به از بین بردن استرس، از دچار شدن به شوره و استرس بیشتر جلوگیری کنید و زندگی خود را سالمتر سازید.